Direct contact
Neem contact met ons op.
Beugel behandeling door de orthodontist

Beugel behandeling door de orthodontist

Na uw eerste bezoek aan onze praktijk en documentatie stelt de orthodontist een behandelplan op, dat hij met u bespreekt. Bent u akkoord? Dan gaan wij van start met de beugelbehandeling.

Corrigeren van gebit en kaken

Orthodontie Martini richt zich bij de behandeling op het veranderen van de tandstand en/of het corrigeren van de kaakstand. We plaatsen één of meerdere beugels om zowel de functie als de uitstraling van uw gebit en uw gezicht te verbeteren. Welke beugel er gebruikt wordt hangt af van uw persoonlijke gebitssituatie. U kunt daarbij denken aan:

 • Vaste beugels (brackets of slotjesbeugels)
 • Losse beugels (blokbeugels, plaatbeugels, buitenboordbeugels)
 • Vaste of uitneembare retentiebeugels (draadspalken, retentieplaten, dieptrekplaten)
Eerste voorbeeld soorten beugels Orthodontist Tweede voorbeeld soorten beugels Orthodontist

Kinderen en volwassenen

Het team van Orthodonie Martini is gespecialiseerd in alle orthodontische behandelingen van zowel kinderen als volwassenen. Bij zowel kinderen als volwassenen kan de stand van tanden en kiezen met beugels worden gecorrigeerd. Kinderen zijn nog ‘in de groei’. Dit betekent dat we ook de kaakstand nog met een beugel kunnen ‘bijsturen’. Bij volwassenen kan de kaakstand niet meer met een beugel worden veranderd. Is dit toch nodig of gewenst, dan zal dat operatief moeten gebeuren. Dat doet een kaakchirurg nadat de tanden zijn recht gezet.

Plaatsing van de beugel

Het plaatsen van de beugel kan vaak op redelijk korte termijn na de intake ingepland worden (meestal binnen een paar weken).

Controles

De gemiddelde behandeltijd ligt tussen de 15 en 30 maanden. Ongeveer elke 5 à 8 weken komt u langs voor controle. Tijdens de controle kijken wij naar het verloop van de behandeling en wordt de beugel indien nodig aangepast voor de komende periode.

(Pijn)klachten

Na het plaatsen van een beugel is het mogelijk dat u daar enkele dagen last van hebt. Een pijnstiller kan de pijn verzachten. Houden de pijnklachten aan, heeft u blaren in de mond of is de beugel stuk gegaan? Hieronder vindt u tips wat u zelf kunt doen om de klacht te verhelpen. Lukt dit niet, of heeft u vragen? Dan kunt u ons natuurlijk altijd bellen om te overleggen of om een afspraak te maken.

Problemen en oplossingen

Een beugel kan kapot gaan. Bij een vaste beugel is het belangrijk dat u geen harde dingen afbijt met uw voortanden. Eet ook geen plakkerige dingen zoals kauwgum, toffees en drop.

 • (losse) beugel: beugel stuk, blaren, pijnklachten?
  Laat de beugel uit en maak een afspraak
 • (vaste) beugel: blokje of bandje los, gebroken draad?
  Gaat een bracket (blokje) of bandje los, of breekt de boog van de beugel? Neem dan contact op voor een afspraak, zodat we de beugel kunnen repareren.
 • (vaste) beugel: boog steekt in wang
  Knip het uitstekende stuk draad af met een nagelknipper of nagelschaartje. Lukt dit niet? Dan kunt u de draad bedekken met was of suikervrije kauwgom. Bel ons om een afspraak te maken, zodat we de beugel kunnen repareren.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Orthodontie Martini

Orthodontie Martini is de orthodontiepraktijk van orthodontist Huib Berghauser Pont, gevestigd in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Wij zijn gespecialiseerd in alle orthodontische behandelingen (ook wel beugelbehandelingen genoemd) van zowel kinderen als volwassenen.

Wij voeren regelmatig complexere behandelingen uit, in nauwe samenwerking met de kaakchirurgen en tandartsen van Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie en Centrum Bijzondere Tandheelkunde van het Martini Ziekenhuis.

Lees meer

Orthodontische Behandeling

 • Gevestigd in Martini Ziekenhuis
 • Samenwerkende specialisten
 • Tevreden patiënten
 • Kinderen en volwassenen
 • Professioneel en deskundig
 • Persoonlijke aandacht
Lees meer

Tarieven

Wilt u graag meer informatie over de kosten van onze onze behandelingen?

Alle tarieven

Meer Informatie

Wilt u graag meer informatie over onze behandelingen?

Informatie aanvragen

Samenwerking

Orthodontie, Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie en Centrum Bijzondere Tandheelkunde onder één dak:

 • Orthodontie
 • MKA (Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie)
 • Centrum Bijzondere Tandheelkunde